[O2] Pękniety blok silnika typ BXE 1,9tdi 105

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • abstinent
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 4842
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

car_partes
    zaraz, zaraz
    Co to za jakieś dziwne silniki w OII :?:
    bo temat tyczy OII :shock:

to że pada osprzęt to normalne
    Co chwile ktoś pisze o wtryskach, dwumasie itp
    Natomiast pęknięcia to już sprawa inna, z tym że na ilość jeżdżących silników to jest jednak mały odsetek

Komentarz

• giiiienek
      Ambiente
      • 2007
      • 242

Mam włąsnie do kupienia BXE i jak czytam to mi sie już odechciewa, to jak to w końcu jest z tymi silnikami kupować i się nie przejmować??

Komentarz

• abstinent
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4842
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

giiiienek, tak kupować. Na ilość wyprodukowanych BXE to pewnie kropla w morzu...
        Chyba że się głośno o tym nie mówi, ale wątpię
        który rocznik :?:

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8160
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez giiiienek
          Mam włąsnie do kupienia BXE i jak czytam to mi sie już odechciewa, to jak to w końcu jest z tymi silnikami kupować i się nie przejmować??
          wejdz na mobile.eu i popatrz na prawdziwe przebiegi tych aut.....to sobie sam odpowiesz!
          np. http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/s...l&pageNumber=2 jak przekroczy granice bedzie miala 100 tys :diabelski_usmiech
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• giiiienek
            Ambiente
            • 2007
            • 242

rok 2007 chyba koniec, 95tys km.
            Dodam że do tej pory miałem octavie I 1999 roku z Niemiec dobiłem nią do 300tys i sprzedałem następnie kupiłem 2003r dobiłem do 130tys i też wszystko ok, aż mi ją ostatnio ukradli. A więc do tej pory miałem dwie octavie I z Niemiec i nie mogłem na nie narzekać (dodam że wyposażenie o wiele lepsze niż u nasze krajowe, miały wszystko oprócz navi i skór) może na Polskę dają jakieś lipne modele.

Komentarz

• Zbyhoo
              Ambiente
              • 2012
              • 112

No i ja mam wątpliwość.
              Za kilka dni mam zostać właścicielem OII 1,9TDI, 2006r, 105KM, 130kkm.
              Samochód był od nowego Służbówką kolegi mojego ojca. Problem w tym, że mój ojciec, jak wszyscy w tej firmie, też ma identyczne autko (115kkm) i kilka dni temu korbowód mu wyszedł bokiem ;/
              Dowiedziałem się, że nie jest to odosobniony przypadek, więc mam troche stracha przed kupnem.
              A teraz 100 pytań do... :
              Czy jest to częsta awaria?
              Które silniki słyną z takich przygód?
              Jak sprawdzić jaki typ silnika tam siedzi, wyczytam to z VINu albo z 'numeru typu' (1Z3264), cokolwiek on oznacza..?
              Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

Komentarz

• Dzida
                RS
                • 2006
                • 2253

Zamieszczone przez Zbyhoo
                Samochód był od nowego Służbówką kolegi mojego ojca. Problem w tym, że mój ojciec, jak wszyscy w tej firmie, też ma identyczne autko (115kkm) i kilka dni temu korbowód mu wyszedł bokiem ;/
                Jak ty masz pietra to może ja bym go wziął? Ile to ma kosztować i jaki jest przebieg samochodu?

Może być na prv/

Komentarz

• Zbyhoo
                  Ambiente
                  • 2012
                  • 112

Ale chcesz wziąć tego, co ja mam kupić, czy tego mojego ojca, co mu korbowód wywalił?
                  Heh, mam pietra, ale mam też ochote go mieć. A do autka jest kolejka, bo zostało odpowiednio wycenione przez rzecoznawce ;] A przebieg napisałem poprzednio..
                  Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

Komentarz

• Dzida
                    RS
                    • 2006
                    • 2253

No to po co pękasz? Naprawdę fura Twojego ojca jest na sprzedaż?

Komentarz

• Zbyhoo
                      Ambiente
                      • 2012
                      • 112

Nie wiadomo jeszcze. Tego kolegi juz jest wyceniona i czeka na mnie, a ojca teraz stoi w ASO i jeszcze nie ma decyzji co dalej.
                      Generalnie chcialem od firmy kupić tę po ojcu, bo wiem, że mega o nią dbał i była w super stanie, ale powiedzieli, że staruszek jeszcze rok musi nią pojeździć, więc biorę inna. Ciekawe, czy teraz zmienią zdanie :P

E: Ale wciąż nie wiem jakie silniki są 'podejrzane'..

Komentarz

• przemik
                        RS
                        • 2012
                        • 1610

Oznaczenie silnika znajdziesz na obudowie rozrządu, albo na wklejce w bagazniku.
                        Ale skoro to sluzbowka byla... to moze miec BJB... ja tez mam samochod po sluzbowy... tylko ze z 2005 r. 166 tysi .... wlasnie BJB... zadnych problemow... chodzi jak zegarek.
                        Przemek
                        DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
                        A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
                        80 B3 Limo 1.6 TD SB

Komentarz

• leszekmw
                          RS
                          • 2005
                          • 5356

Dzida, O2 puściłeś :?:
                          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                          GVI 1.4TSI
                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• natash
                            RS
                            • 2011
                            • 2599

Nie wiadomo jeszcze. Tego kolegi juz jest wyceniona i czeka na mnie, a ojca teraz stoi w ASO i jeszcze nie ma decyzji co dalej.
                            Generalnie chcialem od firmy kupić tę po ojcu, bo wiem, że mega o nią dbał i była w super stanie, ale powiedzieli, że staruszek jeszcze rok musi nią pojeździć, więc biorę inna. Ciekawe, czy teraz zmienią zdanie :P

E: Ale wciąż nie wiem jakie silniki są 'podejrzane'..
                            A na ile rzeczoznawcy wyceniają takie auta, może być PW lub % cena odnośnie średniej ceny z allegro, bo pewnie jest to okazja .

Komentarz

• leszekmw
                              RS
                              • 2005
                              • 5356

natash, sądzę ze około 18-20tyś brutto.
                              GVI 1.4TSI
                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Zbyhoo
                                Ambiente
                                • 2012
                                • 112

Zamieszczone przez przemik
                                Oznaczenie silnika znajdziesz na obudowie rozrządu, albo na wklejce w bagazniku.
                                Dzięki. A z papierów tego nie wyszukam?

Zamieszczone przez natash
                                A na ile rzeczoznawcy wyceniają takie auta, może być PW lub % cena odnośnie średniej ceny z allegro, bo pewnie jest to okazja
                                Autko zostało wycenione na 19,4k. Najwięcej rzeczoznawca opuścił za usterkę klimy. Tu się trochę rozpędził, bo napisał, że układ jest rozszczelniony. Korzystając z tego, że mam ojca w tej firmie, wziąłem auto do mojego znajomego magika na sprawdzenie. Układ jest szczelny, kompresor jest sprawny, tylko jakiś sterownik nie działa i kompresor nie dostaje sygnału. Dużo szukania pewnie będzie, mniej naprawiania.. Ale koszt na pewno duzo niższy niż np kompresor.

Wracając do tematu, rozumiem, że nie ma jakiejś ogólnej opinii, że dany typ silnika wypluwa korbowody, a inny nie?
                                Chciałbym się jakoś upewnić, że nie będę miał silnika do wymiany miesiąc po zakupie ;/
                                Gadałem właśnie z ojcem. Mówi, że na około 40 samochodów mieli 3 takie przypadki.

Komentarz

• Dzida
                                  RS
                                  • 2006
                                  • 2253

Chciałbym się jakoś upewnić, że nie będę miał silnika do wymiany miesiąc po zakupie ;/
                                  Nie ma takiej możliwości. Ryzyk fizyk. Nie ma też mądrych bo korby wychodzą bokiem zarówno w Skodach jak i Seatach z silnikami 1.9 TDI.
                                  Zamieszczone przez leszekmw
                                  O2 puściłeś
                                  Tak, w piątek ją zabiera kupiec.

Komentarz

• Zbyhoo
                                    Ambiente
                                    • 2012
                                    • 112

Zamieszczone przez Dzida
                                    Ryzyk fizyk
                                    No właśnie liczyłem na to, że sie dowiem, że jedne typy silnika są bardziej ryzyk, a inne bardziej Rydzyk :P

Sprawdzone, tamten jest BXE..
                                    Jest czego się obawiać, czy niepotrzebnie trzęsę gaciami..?

Komentarz

• loru
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 4286
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Autko zostało wycenione na 19,4k. Najwięcej rzeczoznawca opuścił za usterkę klimy. Tu się trochę rozpędził, bo napisał, że układ jest rozszczelniony. Korzystając z tego, że mam ojca w tej firmie, wziąłem auto do mojego znajomego magika na sprawdzenie. Układ jest szczelny, kompresor jest sprawny, tylko jakiś sterownik nie działa i kompresor nie dostaje sygnału. Dużo szukania pewnie będzie, mniej naprawiania.. Ale koszt na pewno duzo niższy niż np kompresor.
                                      problem z kimą jest nam znany, elektrozawór koszt koło 200 pln + ponownie nabicie klimy, poszukaj na forum "klima działa z opóźnieniem" czy jakoś tak.
                                      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Puchacz
                                        Moderator
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 1192
                                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Dzida
                                        Ryzyk fizyk
                                        No właśnie liczyłem na to, że sie dowiem, że jedne typy silnika są bardziej ryzyk, a inne bardziej Rydzyk :P

Jak już wiesz, że to BXE to sprawdziłeś na forum? :evil:
                                        Pewnie nie, bo byś już trząsł bardziej :diabelski_usmiech
                                        Ale jak sam napisałeś, loteria jest jak 3 do 40, a wygląda na to że to dość trafna liczba. Spore prawdopodobieństwo.

A co zrobić, aby spać spokojnie znajdziesz w innych wątkach forum, np:

Może warto kupić, poprawić fabrykę i jeździć...
                                        Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• Zbyhoo
                                          Ambiente
                                          • 2012
                                          • 112

Zamieszczone przez Puchacz
                                          Zamieszczone przez Dzida
                                          Ryzyk fizyk

Jak już wiesz, że to BXE to sprawdziłeś na forum? :evil:
                                          Pewnie nie, bo byś już trząsł bardziej :diabelski_usmiech
                                          Ale jak sam napisałeś, loteria jest jak 3 do 40, a wygląda na to że to dość trafna liczba. Spore prawdopodobieństwo.

A co zrobić, aby spać spokojnie znajdziesz w innych wątkach forum, np:

Może warto kupić, poprawić fabrykę i jeździć...
                                          Wiem, że to BXE, bo sprawdziłem na naklejce.
                                          Troche podzwoniłem i z tego co sie dowiedziałem, to sprawwa wcale nie jest tak częsta, kilka osób o tym słyszało. Jeden zaznajomiony serwis miał dwa takie przypadki, ale mówią, że z tego co wiedzą, dotyczy to raczej roczników 2008.
                                          Podobno 'zaczątki' zatarcia można zobaczyć bez demontażu korbowodów, tylko zdejmując miskę olejową.
                                          Dzięki za linka

Komentarz

• leszekmw
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 5356

Zamieszczone przez Dzida
                                            Tak, w piątek ją zabiera kupiec.
                                            no to masz problem...
                                            GVI 1.4TSI
                                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

Pracuję...